piątek, 17 lipca 2015

Targi Książki Kulinarnej po raz trzeci

 
- Często jestem pytana, jakie mają właściwie być książki kucharskie? I tak jak nie potrafimy powiedzieć jednoznacznie co to znaczy prawdziwe jedzenie, tak nie potrafimy powiedzieć jednoznacznie czego szukamy w książkach. Na Targach będziemy cały czas dotykać tych tematów - jedzenia i książek. Będziemy zastanawiać się, czym jest kulinarna prawda i kto kreuje żywnościowe trendy – mówiła w trakcie spotkania prasowego Marta Gesssler, inicjatorka Targów Książki Kulinarnej. - Targi mają umożliwić wymianę wiedzy między miłośnikami kuchni i zainspirować ich do twórczych poszukiwań – stwierdziła właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni.
Trzecia edycja Targów Książki Kulinarnej rozpocznie się już za tydzień – 24 lipca – i potrwa do 26 lipca. Jak co roku na dziecińcu Zamku Ujazdowskiego i Qchni Artystycznej pojawią się wydawnictwa i księgarnie mające w swojej ofercie najciekawsze książki związane z gotowaniem i jedzeniem, a wśród nich: Nasza Księgarnia, Dwie Siostry,  Firma Księgarska Olesiejuk, Matras, Books For Cooks i Księgarnia Artystyczna Bookoff.
W trakcie targów z czytelnikami spotkają się: Beata Lipov, autorka „Lawendowego Domu” (Świat Książki), Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka „Zieleniny na talerzu” (Druga Strona), Marta Dymek, autorka bestsellerowej „Jadłonomii” (Dwie Siostry), Hanna i Paweł Lis, autorzy „Kuchni Słowian” (Nasza Księgarnia), Aleksandra Seghi, autorka „Fanklubu bułeczek z rozmarynem” (Świat Książki), Piotr Kucharski, autor książki „Chleb. Domowa piekarnia” (Pascal), Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka „Tradycji kulinarnych Korei” (Hanami) oraz Zofia Różycka, autorka "Alfabetu ciast" (Dwie Siostry) i Eliza Mórawska, autorka bloga White Plate.
Z myślą o młodszych czytelnikach i smakoszach Wydawnictwo Dwie Siostry organizują warsztaty „Wielkie gotowanie na trawie”, z udziałem Marty Dymek, Elizy Mórawskiej i Zofii Różyckiej.
„Jak oddać smak na papierze” – to z kolei tytuł spotkania organizowanego przez firmę txt publishing i firmę Arctic Paper, producenta m.in. wysokogatunkowych papierów Munken.
W trakcie targów swoją premierę będzie miał magazyn Marty Gesssler „QA”, w których połączyły się dwie pasje inicjatorki Targów – kulinaria i kwiaty.
Zaplanowano również wystawę magazynów o jedzeniu z całego świata. Jak zapowiadają organizatorzy, będzie można zobaczyć najciekawsze pod względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii, czy USA.
W programie wydarzenia m.in. także wystawa prac studentów warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych i prezentacja designerskich fartuchów.
Patronem medialnym Targów Książki Kulinarnej jest "Magazyn Literacki KSIĄŻKI".



( autor : Ewa Tenderenda-Ożóg)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz